Το Ψυχογράφημα Ερντογάν και η Στρατηγική της Τουρκίας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2015, ο γράφων συμμετείχε σε μία διακριτική και ανεπίσημη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την ευρύτερη περιοχή, για την ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεων στο θέμα: «Αεροπορικοί και ναυτικοί προβληματισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο» (Air & Naval Considerations in eastern Mediterranean).
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, ένας εμπειρογνώμονας από  μεγάλο και σοβαρό think-tank στο Ισραήλ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι: «έχει καταρτιστεί η ανάλυση προσωπικότητας (το ψυχογράφημα) του Ταγίπ Ερντογάν από αρμόδιες Υπηρεσίες.
Τα Συμπεράσματα αυτής της μελέτης καταλήγουν στο ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ενδόμυχα ότι πρέπει να καταξιωθεί ως μία διεθνώς αποδεκτή πολιτική προσωπικότητα. Επειδή όμως έχει το φόβο ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να έχει το χρονικό περιθώριο να καταξιωθεί με ήπιο και ομαλό τρόπο,  παρασύρεται σε βίαιους τρόπους επίδειξης δύναμης, με σκοπό να επιτύχει την βίαιη αλλά άμεση διεθνή καταξίωση.
Δεν τον ενδιαφέρει μόνο το δικό του κοινό στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά η αποδοχή του από το διεθνές κοινό με τις ενέργειές του που είναι παρακινδυνευμένες και ειδικά στοχευμένες για να προκαλέσουν την διεθνή προσοχή.
Όπως συμβαίνει στη διεκδίκηση της –χρυσής ζώνης- στην πυγμαχία, έτσι και ο Ερντογάν για να αναδειχθεί, θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να αναμετρηθεί με ένα ηγέτη διεθνούς κύρους.
Η εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν μπορεί άμεσα να αναμετρηθεί και να προκαλέσει  τις ΗΠΑ, εικάζεται ότι θα προκαλέσει την Ρωσία του Πούτιν». Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμαστε σε ανάλυση του 2015. Εκτιμάται ότι παρόμοιες αναλύσεις προσωπικότητας του Ερντογάν θα έχουν εκπονηθεί τόσο από Ελληνικές όσο και από άλλες διεθνείς Υπηρεσίες, δεδομένου ότι είναι συνήθης πρακτική.
Περίπου δύο εβδομάδες μετά την προαναφερθείσα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, η ανάλυση του Ισραηλινού think-tank επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο. Συγκεκριμένα στις 24-11-2015  έλαβε χώρα η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους Su-24 και μάλιστα όταν είχε ήδη εξέλθει του τουρκικού εναέριου χώρου.
Ήταν ένα γεγονός που τράβηξε τη διεθνή προσοχή και άμεσα εξυπηρετούσε την κατά Ερντογάν τουρκική Στρατηγική. Η αντιπαράθεση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ήταν γεγονός.
Λίγο αργότερα, σε μία ακόμα απόδειξη της επιτυχημένης «ανάλυσης προσωπικότητας» του Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε από το ισραηλινό ίδρυμα, αυτός αντιπαρατέθηκε κατά πρόσωπο με την Καγκελάριο Μέρκελ.
Πρόσφατα, σε κλιμάκωση των συμπτωμάτων του ψυχισμού του, προκάλεσε κατά μέτωπο τον Πρόεδρο Τραμπ απειλώντας με «οθωμανικό χαστούκι» τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που θεωρεί ότι στέκονται εμπόδιο στα στρατηγικά του σχέδια.
Συμπερασματικά το πρόβλημα αντιμετώπισης του Ερντογάν και της τουρκικής επιθετικής Στρατηγικής που αυτός έχει επιβάλει, δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρύτερα διεθνής υπόθεση. Η πρόσφατη αναφορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι «κάποιος πρέπει να βάλει φρένο στην Τουρκία του Ερντογάν», αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα, έστω με καθυστέρηση  ετών, αντιδρά στην τουρκική προκλητικότητα.
Η Ελλάδα γαιο-στρατηγικά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της διεθνούς αντίδρασης προς την τουρκική προκλητικότητα και επομένως πρέπει να είναι σε πολιτική εγρήγορση και στρατιωτική ετοιμότητα.

Σχόλια