Το Παμποντιακό Συνέδριο στη Μασσαλία το 1918 και η σημαία του Ποντιακού Κράτους

  • Η σημαία που σχεδίασε ο γιατρός Γεώργιος Θωίδης
Στις 22 Ιανουαρίου 1918, σε μεγάλη αίθουσα ενός ξενοδοχείου της Μασσαλίας, ο μεγαλέμπορος από την Κερασούντα Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης συγκαλεί Παμποντιακό Συνέδριο, με θέμα την ανεξαρτησία του Πόντου. Έστειλε μάλιστα σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου ζούσαν Ελληνοπόντιοι μήνυμα με το οποίο τους ζητούσε να αγωνιστούν για τον σκοπό αυτόν.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1856 και πατέρας του ήταν ο Γεώργιος (Καπετάν Γιώργης πασάς), ισόβιος δήμαρχος Κερασούντας. Όταν τον Οκτώβριο του 1917 κηρύχθηκε η Ρωσική Επανάσταση και εκδόθηκε το περίφημο διάγγελμα του Λένιν περί συνάψεως ειρήνης «άνευ προσαρτήσεων και αποζημιώσεων», πρόβαλε αμέσως ο κίνδυνος της επαναφοράς του Πόντου υπό τον τουρκικό ζυγό, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Οι ανησυχίες μεγάλωσαν για τον ποντιακό ελληνισμό, και τότε από τη Μασσαλία όπου βρισκόταν ο Κωνσταντινίδης πήρε την πρωτοβουλία να στείλει επιστολές αφενός σε όλους τους Ποντίους για να οργανωθούν και αφετέρου προς τις Δυνάμεις της Συνεννοήσεως για να συναινέσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους του Πόντου. Στα δελτάρια και στις επιστολές έγραφε:
«Πολίτες του Πόντου εγερθείτε! Υπομνήσατε εις τα φιλελεύθερα Έθνη τα ύψιστα δικαιώματά σας εις την ζωήν και την ανεξαρτησίαν».
Το επόμενο διάστημα υπήρξε τέτοια κινητικότητα και τόση μεγάλη ήταν η φλόγα του ενθουσιασμού για τη δημιουργία ανεξαρτήτου ποντιακού κράτους που μερικοί φιλοπάτριδες προχώρησαν και στο σχεδιασμό σημαίας! Ένας από αυτούς ήταν ο γιατρός Γεώργιος Θωΐδης, πρόεδρος της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως, που στις 19/11/1919 έστειλε το σχέδιο σε όλες τις ποντιακές οργανώσεις, τους συλλόγους και τα σωματεία στον Πόντο, τον Καύκασο, και όπου αλλού ζούσαν Πόντιοι, για να το εγκρίνουν. Το έστειλε επίσης στο Παρίσι, στον μεγαλέμπορο αγωνιστή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, και φυσικά στον πρόεδρο της Εθνοσυνελεύσεως των Ποντίων Λεωνίδα Ιασωνίδη για να τύχει εγκρίσεως.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης, για το pontos-news.gr

Σχόλια