Oικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας πριν τον στρατιωτικό: Ανταρσία στην Ευρωατλαντική Συμμαχία από Γερμανία-Γαλλία – «Θύμα» το Βερολίνο και ο αγωγός Nord Stream

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ κήρυξε χθες και επίσημα την έναρξη ου οικονομικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας , ο οποίος θα έχει ως «θέατρο επιχειρήσεων» την Ευρώπη , με προεξάρχον το τεράστιο έργο του αγωγού Nord Stream και την γερμανική οικονομία .
Ως γνωστόν  όμως από την ανθρώπινη ιστορία πριν τον τακτικό πόλεμο προηγείται ο οικονομικός ο οποίος ξεκίνησε με «όλες τις τιμές» ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία-Γερμανία. 
Το διακύβευμα για την Ουάσιγκτον είναι ο εξοβελισμός του ρωσικού φυσικού από την ΕΕ και η πώληση αμερικανικού υγροποιημένου αερίου στην γηραιά ήπειρο και πολλά άλλα .    
«Οι αντιτιθέμενες κυρώσεις, και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα ήταν πολύ κακός», δήλωσε ασθμαίνοντας  η Γερμανίδα υφυπουργός   , η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα.
«Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την Τρίτη θα οδηγήσουν σε αντικανονικές κυρώσεις«, προειδοποιεί η ίδια  , προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα ήταν «πολύ κακός».
Μιλώντας στην τηλεόραση ARD, η Brigitte Zypries προειδοποίησε για έναν τρομερό εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι  νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να βλάψουν τις γερμανικές εταιρείες και να παρεμποδίσουν τους δεσμούς του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον.
«Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από την πολιτική της κοινής γραμμής που είχαν με την Ευρώπη στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε η Zypries στο  ARD . Πρόσθεσε ότι η έλλειψη συντονισμού με την ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τις γερμανικές εταιρείες.
Την Τετάρτη, η Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού επιχειρησιακού λόμπι, Volker Treier, του DIHK προέτρεψε την ΕΕ να αντιμετωπίσει το θέμα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να καταβάλει προσπάθειες για να ρίξει φως στη σημερινή κατάσταση, καθώς και να αντισταθεί στην απόφαση των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Έχουμε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα », είπε ο ίδιος  στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.
«Εάν οι γερμανικές εταιρείες απαγορεύεται  να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αγωγών φυσικού αερίου, πολύ σημαντικά έργα στον ενεργειακό τομέα θα σταματήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, η γερμανική οικονομία θα επηρεαστεί με σαφήνεια», δήλωσε ο Treier.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Martin Schaefer δήλωσε: «δεν πρέπει να γίνουν  εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής μόνο τα  συμφέροντα των ΗΠΑ. Κατά την άποψή μας, δεν έχουμε δώσει  στους Αμερικανούς το δικαίωμα να κρίνουν ή να καθορίζουν με ποιον τρόπο οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε από τα τρίτα μέρη , ιδιαίτερα με τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας», δήλωσε ο Schaefer.
Μιλώντας στην ίδια ενημέρωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ulrike Demmer πρόσθεσε ότι το Βερολίνο πιστεύει ότι «η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν πρέπει να γίνει στόχος των αμερικανικών κυρώσεων».
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε στην «γραμμή» του Βερολίνου , διαμαρτυρόμενο για την απόφαση των ΗΠΑ , με το σκεπτικό ότι επηρεάζεται σοβαρά και η γαλλική οικονομία .
Η Επιτροπή εμπορίου της Γερμανίας αναμένει την ίδια στιγμή  αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία στο διπλάσιο  φέτος παρά όλα τα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια. Επίσης, αντιτίθεται στις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι θα πλήξουν τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την επιτροπή, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2017, οι γερμανικές επιχειρήσεις παρέδωσαν στη Ρωσία αγαθά αξίας 10,5 δισ. Ευρώ, σε σχέση με 8,1 δισ. πέρυσι.
Τα προηγούμενα χρόνια, η επιτροπή ανέφερε μια σταθερή μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων που απειλούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Το πιο σοβαρό όμως στην αντίθεση μεταξύ των Γερμανών και των Αμερικανών είναι ότι , το γερμανικό επιχειρηματικό λόμπι προτρέπει για δράση της ΕΕ ενάντια στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που αφορούν την Ρωσία.
«Η κίνηση των ΗΠΑ για  επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα  έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και θα  βλάψει τη γερμανική οικονομία, ευνοώντας  τις αμερικανικές επιχειρήσεις», λέει ο Volker Treier, επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομίας.
Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον γερουσιαστή Black.
«Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την ψήφιση της νομοθεσίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα ήταν άσκοπο να ασκηθεί  βέτο στο νομοσχέδιο Τραμπ τώρα, όταν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί», δήλωσε ο Black, προσθέτοντας ότι παρά την ενότητα μεταξύ των Γερουσιαστών , υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχει πιθανότητα ότι η αντίδραση της ΕΕ θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιες τροποποιήσεις στο Σώμα και στη Γερουσία», υποστήριξε ο ίδιος.
«Η απόφαση ακόμη και αν υπογραφεί από τον Πρόεδρο , δεν τον υποχρεώνει να στοχεύσει τον αγωγό  Nordstream II με οικονομικά μέτρα», δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.
Όλα αυτά είναι  στην ουσία «αβρότητες» διότι το «παιχνίδι» παίζεται αλλού και οι ΗΠΑ ζητούν πλήρη ελευθερία μετακίνησης νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνών, σάλο είχε  προκαλέσει δήλωση Γερμανού ευρωβουλευτή με την οποία επισημαίνεται για ποιο λόγο οι Γερμανοί «καίγονται» για την δημιουργία ευρωστρατού που είναι και η μόνη λύση για αυτούς για να… κυριαρχήσουν στην ΕΕ.
«Η ενωμένη Γερμανία έχει «περιορισμένη εθνική κυριαρχία» και είναι στον αμυντικό τομέα μια ιδιαίτερα μη-ελεύθερη χώρα που δεν δύναται να συνάψει στρατιωτική συνεργασία, λόγω του ότι υπόκειται σε  εξωτερικό έλεγχο από την Ουάσινγκτον», είχε δηλώσει ο Γερμανός  ευρωβουλευτής  Udo Voigt με την άποψη του να την συμμερίζονται πολλοί βουλευτές που «γνωρίζουν» πρόσωπα και καταστάσεις, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα .
«Η Γερμανία δεν έχει «ελευθερία» ιδίως στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας και όλες οι συμφωνίες  πρέπει να έχουν την έγκριση της Ουάσιγκτον , συνεπώς η Γερμανία στην καλύτερη περίπτωση έχει  την ιδιότητα του υποτελή» είπε σε  δήλωση ο ίδιος .
Ο Voigt είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής στην Γερμανία, ισχύουν οι διατάξεις των  δικαιωμάτων των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αυτές εφαρμόζονται μόνο από τις δυτικές χώρες και  κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η κατάσταση αυτή κατοχυρώνεται από την  Συνθήκη η οποία υπογράφηκε από την ηγεσία της Δυτικής  Γερμανίας, της  Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας , την  Σοβιετική Ένωση, τις  Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και την Γαλλία το 1990», δήλωσε ο ίδιος .
Επισημαίνεται ότι κατά τη σύνοδο ολομέλειας του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι πολλές χώρες στον κόσμο σήμερα που διαθέτουν πραγματική εθνική κυριαρχία.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για την ανάγκη να αναλάβει η ίδια η ΕΕ  την τύχη της ηπείρου στα χέρια της  , ο Πούτιν προσυπέγραψε  μιλώντας  κατά της περιορισμένης κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ.
Οι Γερμανοί κινούμενοι από άλλες οδούς προσπαθούν να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος  έναντι των ΗΠΑ , οι οποίες δεν θέλουν να επιτρέψουν στους  Γερμανούς να «μεγαλουργήσουν» και πάλι.
Το θέμα όμως είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν «σφιχτά τα λουριά» και τα τραβάνε όταν το γερμανικό θηρίο αρχίζει να «σηκώνει κεφάλι».

Σχόλια