Άφεση σμήνους 103 micro-drone Perdix από F/A-18! (βίντεο)


Τον περασμένο Οκτώβριο στο πεδίο δοκιμών Chine Lake στην Καλιφόρνια πραγματοποιήθηκε εξαπόλυση 103 micro-drone Perdix από τρία μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 του Αμερικάνικου Ναυτικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου τα micro-drone μπήκαν στη συνέχεια σε σχηματισμό και εκτέλεσαν μια σειρά αποστολών επιδεικνύοντας ιδιότητες συλλογικής λήψης αποφάσεων (collective decision-making), προσαρμοστικότητα πτήσεων σχηματισμού (adaptive formation flying) και ικανότητα αυτο-ίασης (self-healing).

Τα micro-drone Perdix (φωτο) είναι αποτέλεσμα ερευνών του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ το 2013 με βάση ένα αρχικό σχέδιο από το τμήμα ΜΙΤ AeroAstro.Έχει υποστεί διαδοχικές αναβαθμίσεις από το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (SCO) χρησιμοποιώντας εμπορικά απάρτια, 3Dprinting και ευέλικτη παραγωγή.

Τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των Perdix είναι:
  • Βάρος 290 γραμμάρια.
  • διάρκεια πτήσης 20 λεπτά.
  • Είναι σχεδιασμένα για πτήσεις χαμηλού υψομέτρου και αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) ή άλλου είδους. 
  • Μπορούν να αφεθούν από τον αέρα, ξηρά και θάλασσα και να λειτουργούν σε μικρά ή μεγάλα σμήνη.

Το εκπληκτικό με τα αυτά τα micro drone είναι ότι δεν είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων, να αντιδρούν δηλαδή με συγκεκριμένο τρόπο τρέχοντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα εντολών software. Μοιράζονται έναν «συλλογικό» εγκέφαλο για τη λήψη αποφάσεων χωρίς να υπάρχει ένα drone ηγέτης και προσαρμόζονται το ένα στον άλλο και στο περιβάλλον, όπως τα σμήνη έμβιων μορφών ζωής στη φύση! Αυτή την εποχή βρίσκεται σε παραγωγή η 6η γενιά του συστήματος με το γραφείο SCO να εργάζεται πάνω στην εξέλιξη της 7ης γενιάς που θα ενσωματώνει περισσότερη αυτονομία.

Παραθέτουμε σχετικό βίντεο με την άφεση του σμήνους των Perdix από τα 3 F/A-18:



Η συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική και σίγουρα η συνεργασία των μαχητικών με το σμήνος των micro-drone είναι μια πρόγευση από την μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον.

Για όσους αναρωτιέστε για την προέλευση του ονόματος Perdix, αυτό προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία:
Ο Πέρδικας ήταν γιος της Πέρδικας, κόρης του Ευπάλαμου και αδελφής του Δαίδαλου, στο εργαστήρι του οποίου μαθήτευσε. Διακρινόταν για τη δεξιοτεχνία και την ευρηματικότητά του και του απέδιδαν την ανακάλυψη του τροχού της αγγειοπλαστικής. Τα χαρίσματά του προκάλεσαν τη ζήλεια του θείου του, τόσο που την ημέρα που ανακάλυψε το πριόνι, εμπνευσμένος από το σαγόνι ενός φιδιού, ο Δαίδαλος θέλησε να τον σκοτώσει, ρίχνοντάς τον από την Ακρόπολη. Τον λυπήθηκε η Αθηνά και τον μεταμόρφωσε σε περδίκι. Σε αυτό οφείλει και το όνομα Πέρδιξ, με το οποίο τον αναφέρει ο Σοφοκλής στη χαμένη τραγωδία του Καμικοί (από τους κατοίκους της πόλης Κάμικος ή Καμικός που ίδρυσε ο Δαίδαλος στη Σικελία, κοντά στον Ακράγαντα).

Σχόλια