ΚΑΛΥΤΕΡΑ πρόσφυγας ή μετανάστης στην Ελλάδα παρά Έλληνας (2). ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Σας γνωρίζουμε ότι, με τις διατάξεις των άρθρων 68 έως 71 του ν. 4375/2016 (ΦΕΚ Α΄51) ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην απασχόληση των αναγνωρισμένων από την ελληνική πολιτεία ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, των αιτούντων διεθνή προστασία και των προσώπων στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους. Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είναι οι αλλοδαποί ή ανιθαγενείς, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή τους έχει χορηγηθεί καθεστώς επικουρικής προστασίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αναγνώριση και το περιεχόμενο της διεθνούς προστασίας. 


Αιτούντες Διεθνή Προστασία είναι οι αλλοδαποί ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας αρχής, αίτηση με την οποία ζητούν να αναγνωριστούν ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α΄51) οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, τα πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους εφόσον κατέχουν την προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις άδεια διαμονής σε ισχύ, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία, την παροχή υπηρεσιών ή έργου ή στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τους ημεδαπούς. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 71 του ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α΄ 51) οι αιτούντες διεθνή προστασία εφόσον κατέχουν «δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία» ή «δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού» τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 στ. κδ του Π.Δ 113/2013(Α 146), του άρθρου 41 παρ.1δ του ν.4375/2016 και του άρθρου 8 παρ.1 στ. δ του Π.Δ 114/2010 έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή την παροχή υπηρεσιών ή έργου. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.1δ. δδ του άρθρου 41 του ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α΄ 51) το δελτίο έχει διάρκεια ισχύος μέχρι ένα έτος και ανανεώνεται έως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης διεθνούς προστασίας. Στην περίπτωση που έχει χορηγηθεί δελτίο μετά την απλή καταγραφή της αίτησης το δελτίο ισχύει μέχρι την ορισθείσα ημερομηνία πλήρους καταγραφής. 

Πιο συγκεκριμένα, με την αριθ. οικ. 8097/2016-ΦΕΚ 1542/β/31-5-2016 απόφαση της Δ/ντριας της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 Αριθ. Τεύχους: 315 Εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης 23 Ανασυγκρότησης καθορίζεται η διάρκεια των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας ως εξής: - εξάμηνη διάρκεια στις περιπτώσεις πλήρους καταγραφής της αίτησης και - ετήσια διάρκεια στις περιπτώσεις απλής καταγραφής. 

Η βασικότερη αλλαγή που επέρχεται με το ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α΄ 51) είναι η κατάργηση της κατοχής άδειας εργασίας ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των παραπάνω κατηγοριών πολιτών τρίτων χωρών. Για την πρόσβαση των δικαιούχων στην απασχόληση μόνη προϋπόθεση είναι η κατοχή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, αδειών διαμονής». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου σε μορφή pdf: 

http://www.oga.gr/download.php?t=doc_new_691.pdf

ΠΗΓΗ2

ΚΑΛΥΤΕΡΑ πρόσφυγας ή μετανάστης στην Ελλάδα παρά Έλληνας (1)

Σχόλια