Σημαντικός αναλυτής «τα ψέλνει» στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος

Λίγα 24ωρα πριν ο έγκυρος αμερικανός αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος German Marshall Fund Dr. Ιαν Λέσερ βρεθεί, για ακόμη μια φορά, στην Τουρκία μιλά στο ΝEWS 247 στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Του Κωνσταντίνου Σαρρηκώστα
ΠΗΓΗ: http://news247.gr/
O Dr. Λέσερ στέκεται στο πλευρό της χώρας μας ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα». Όπως δηλώνει «η ελληνική ανάκαμψη είναι απαραίτητη ως μέρος της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη εντός της Ευρωζώνης, ενώ σε μια ταραγμένη και γεωπολιτικά Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι Έλληνες να έχουν σταθερότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή οι Γερμανικές εκλογές αποτελούν μέρος αυτής της εξίσωσης, ωστόσο, σημειώνει ότι «υπάρχει, φυσικά, και ο κίνδυνος οι γερμανικές εκλογές να μην φέρουν ένα αποτέλεσμα που θα βοηθά στο θέμα». Αν δεν διευθετηθεί το χρέος, προσθέτει ο κ. Λέσερ «η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί».
Γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μιλά για την σημερινή κατάσταση στην Τουρκία και το κατά πόσο τελικά η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα προμηνύει ενδεχομένως κάτι μεγαλύτερο. Ο ίδιος πιστεύει ότι Ευρώπη και Τουρκία διατηρούν μια σχέση «συν-εξάρτησης» και σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο για την Γηραιά ήπειρο να κινηθεί γρήγορα στα κρίσιμα και έκτακτα ζητήματα καθώς «τα κοινοτικά της όργανα δεν σχεδιάστηκαν να κινούνται με ευελιξία», ενώ υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία το ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεφτίσει. «Νομίζω» λέει χαρακτηριστικά πως «ήταν έκπληξη για τους περισσότερους ανθρώπους».

Για τον Ιαν Λέσερ οι σταθερές και σε καλό πνεύμα σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν αφορούν μεμονωμένα τις δύο χώρες, αλλά το σύνολο της Ευρώπης και της λεγόμενης «περιφερειακής εξίσωσης», ενώ υπεραμύνεται της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς αποτελεί ένα «μακροπρόθεσμο έργο απόλυτης ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Κατανοεί, επίσης, και στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι απλά αδύνατο για την χώρα μας να διαχειριστεί το θέμα από μόνη της και πως το προσφυγικό είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντική κεφάλαιο τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Σχετικά με την κινητικότητα στο Κυπριακό, ευελπιστεί και ελπίζει να βρεθεί λύση μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας αξιολογεί ότι είναι σε κρίσιμο έως και επικίνδυνο σημείο καθώς δεν γίνονται βήματα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος. «Σήμερα δεν γνωρίζουμε τι θέλει η Μόσχα, και δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουν τι θέλουμε εμείς» λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι οι πλέον αμφίρροπες και παρακολουθεί με έκπληξη τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Δεν κάνει καμία πρόβλεψη και αρκείται στο να πει για τους δυο υποψηφίους πως είναι ιδιαίτερα αντιπαθείς σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα «να εισάγουν μια πολύ περίεργη δυναμική στις εκλογές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/ian-leser-strathgiko-symferon-ths-eyrwphs-h-dieythethsh-toy-ellhnikou-xreoys.4277960.html

Σχόλια