Les Echos: "Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν κοστίζει τίποτα στη Γερμανία"!


Image
Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν κοστίζει τίποτε στη Γερμανία και κοστίζει πολύ λίγο στη Γαλλία, σύμφωνα με άρθρο της Isabelle Couet στην εφημερίδα Les Echos. Η αρθρογράφος σημείωνει ότι η μείωση κόστους δανεισμού της Γερμανίας από το 2009 αντισταθμίζει το κόστος διάσωσης της Ελλάδος, ενώ η Γαλλί; έχει αποσβέσει το 80% της υποστήριξής της στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος. Το συνολικό ποσό θα φθάσει τα 67 δις. Όμως, σημειώνει το δημοσίευμα, η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ένα ρεύμα προς την «κατεύθυνση της ποιότητας» κάτι που σημαίνει μαζικές αγορές γερμανικού χρέους. Ορισμένα γερμανικά ομόλογα αγοράζονται με μηδενικό επιτόκιο ακόμα και αρνητικό το μήνα Ιούνιο.

Ένας προσεγγιστικός υπολογισμός δείχνει ότι οι οικονομίες που έχει πετύχει η Γερμανία λόγω της μείωσης των επιτοκίων τα τελευταία 3 χρόνια ανέρχονται στα 63 δις ευρώ οπότε σχεδόν αντισταθμίζουν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Με την ίδια λογική η Γαλλία που είδε τα επιτόκιά της για τα εξαετή ομόλογα να υποχωρούν από 2,91% το 2009, στο 1,97% φέτος αντιστάθμισε κατά 80% την βοήθεια στην Ελλάδα. Το θεωρητικό κέρδος από την πώληση ομολόγων ανέρχεται στα 38 δις ενώ τα δάνεια προς την Αθήνα θα ανέλθουν στο ποσό των 48 δισ. εκ των οποίων τα 33 δισ. ήδη έχουν καταβληθεί.

Βέβαια το ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα υπάρχουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και σύντομα oi ισπανικές τράπεζες καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Σχόλια