Απολύουν χιλιάδες Έλληνες ξενοδοχοϋπάλληλους στη Ρόδο

Στη θέση τους αλλοδαποί με 450 ευρώ

Δεν έχει προηγούμενο το μαρτύριο της ανεργίας στο οποίο υποβάλλονται οι ξενδοχ/λοι της Ρόδου κατά τη φετινή σεζόν. Ο αριθμός των ανέργων ξενοδ/λων υπολογίζεται σε 5.000 και κανένας δεν νοιάζεται, πέρα από δηλώσεις, ανακοινώσεις και άλλα που φυσικά δεν συγκινούν τους ξενοδόχους, αλλά ούτε και τους αρμόδιους.

Το γεγονός ότι 5.000 ξενοδ/λοι βρίσκονται ακόμη στην ανεργία, σημαίνει ότι ισάριθμες οικογένειες...
περνούν δύσκολες μέρες, αφού έληξε και η περίοδος καταβολής του επιδόματος ανεργίας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ.

Οι ξενοδόχοι έστησαν φέτος πολύ καλά το «παιχνίδι». Προσέλαβαν «μαθητευόμενους» ξενοδ/λους από χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης κι’ έτσι τυπικά είναι νόμιμοι και οι αρμόδιες Υπηρεσίες αφοπλισμένες. Δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ το Μάιο έγιναν 5.500 προσλήψεις, από τις οποίες ντόπιοι ήταν μόνο 1.150,ενώ όλοι οι άλλοι ήταν αλλοδαποί «μαθητευόμενοι»! Επί πλέον οι προσλήψεις «μαθητευομένων» συνεχίζονται μαζικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι πρώτα θα προσλάβουν αλλοδαπούς, όσους μπορούν, και αν υπάρξουν κενές θέσεις θα προσλάβουν και ντόπιους.

Το σχέδιο αυτό είναι καλά οργανωμένο, εδώ και μήνες, διότι μαθητευόμενοι αλλοδαποί, δεν βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται προεργασία για συγκέντρωση δικαιολογητικών, κατάθεσή τους στη Επιθεώρηση Εργασίας και τελικά έγκριση των προσλήψεων! Υπάρχουν, άλλωστε πρακτορεία που ασχολούνται μ’ αυτή τη δουλειά, οπότε τα όποια εμπόδια ξεπερνιούνται εύκολα.

Με τον τρόπο αυτό οι ξενοδόχοι εξουδετερώνουν κάθε πιθανότητα κινητοποιήσεων, που σχεδίαζε το σωματείο ξενοδ/λων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την οποία δεν δέχονταν καμιά μείωση των αποδοχών τους, όπως ζητούσαν οι ξενοδόχοι. Πάντως πολλοί ξενοδοχ/λοι αγανακτισμένοι, δηλώνουν ότι «κάποιοι μας πούλησαν φέτος»!
Οι μαθητευόμενοι αλλοδαποί ξενοδ/λοι πληρώνονται με 400-450 ευρώ το μήνα και βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως μέσα στα ξενοδοχεία και στη διάθεση των ξενοδόχων για κάθε είδους δουλειά!

Από τη μια ανεργία από την άλλη δουλεία…

Σχόλια